2024-ben kipróbált, évtizedes tapasztalattal rendelkező tagjaink létrehoztak egy új katonai hagyományőrző egyesületet (Nyugati Végek Zsoldosai), amely segíti munkánkat, illetve megfelelő jogi keretek közé szervezte társaságunkat.

A történelmi rendezvényektől a vállalati és önkormányzati programokig, széles a skálája a megjelenésünknek. Az ilyen jellegű rendezvényeink, – amelyeken korhű, a császári nyugati csapatok viseletében, páncéljaiban és tábori felszereléseit bemutatva lépünk fel –  felejthetetlen élménnyel ajándékozzák meg a közönséget. A hódoltság koráról szóló előadások, az izgalmas harci bemutatók és egy interaktív tábori élőkép testközelbe hozza a rég letűnt végvári időket. Megnézheted hogyan működik egy korabeli muskéta, vagy egy ágyú.

A gyermekek hadijátékokkal mulathatnak: képességfejlesztő gyakorlatok, martalócokkal vívott csata. (Apródok vs. Martalócok csatája.) Ezek teljesítését követi az apróddá avatás szertartása.  

Szem előtt tartjuk a hitelességet és igyekszünk a valós képét visszaadni a kornak.

Tagjaink felelősséget éreznek a közönség felé a szórakoztatva tanítás (bemutatás) elvét figyelembe véve, ezért többféle műsorral is a rendelkezésre állunk. Szerencsére (nomen est omen) reneszánszát kezdi élni hazánkban a végvári fesztiválok iránti igény, emiatt igyekszünk minden kedves felkérésnek eleget tenni.

Amit teszünk, azt szívből tesszük. Bevételeinket a bemutatók látványosságának fokozására, valamint a rend eszköz-szükségleteinek a biztosítására fordítjuk.

Nem a teljesség igényével, de felsorolásszerűen leírjuk, hogy mit is tudunk vállalni:

  • XVI-XVII. századi táborvezetés, élőképpel, egész napos interaktív programként

  • Csapaterővel a korabeli csaták újrajátszásában való részvétel

  • Végvári itáliai hadmérnökök, azaz „Várfundálók” munkájának bemutatása korabeli eszközökkel.

  •  Apródok vs. Martalócok csatája, majd azt követően apródavatás

  • Korabeli mesterségek bemutatója

  • Fegyverbemutató

  • Történelmi tárgyú előadások „Történelmi tévhitek címmel”

  • A korabeli élet gasztronomiájának bemutatása